Kitesurfen op Fuerteventura

Eind juli was ik met mijn vriendin een kitesurftrip naar het buitenland aan het plannen. We hebben veel onderzoek gedaan, voornamelijk op basis van windstatistieken, vlak water, golven en het nachtleven. Zij leerde hoe te springen en back-rolls te maken en ik leerde back-loop kite-loops, uitgehaakte manoeuvres en golfrijden. Uiteindelijk kiezen we voor Fuerteventura.

Waarom daarheen gaan?

Goedkope deals, grote open stranden, constante wind, perfecte temperaturen, wat golven in de zomer en pompende golven in de winter. Naar mijn mening is kitesurfen op Kiteboardcentrum Fuerteventura het beste voor de gevorderde, gemiddelde of gevorderde kitesurfer vanwege de constant hoge windstoten en golven die het een beetje een missie kunnen maken als het je eerste paar dagen op een kite & board zijn. Er zijn drie hoofdgebieden om te kitesurfen: Flag Beach aan de noordoostkust, Cotillo aan de noordwestkust en Sotavento in het zuiden van het eiland.

Vlag strand

Dit is het dichtstbijzijnde kitesurfstrand bij Corralejo (de belangrijkste toeristische stad). De wind waait van links (iets uit de kust) en zorgt voor goede freeride-omstandigheden met een vlak watergedeelte aan de binnenkant voor tricks. Het wordt druk, dus ruimte wordt een probleem en daarom kan het gevaarlijk zijn om van binnenuit nieuwe trucs te leren. Wat dit gevaar nog groter maakt, zijn de riffen die er bij eb doorheen beginnen te steken, maar deze lijken de menigte te helpen uitdunnen, de mannen als het ware van de jongens te scheiden en de broodnodige ruimte te creëren om die trucs uit te voeren.

Er wordt een reddingsdienst aangeboden door het Flag Beach Kitesurfing Centre, maar je moet dit vooraf regelen en 30 euro betalen voor een dekking van minimaal 2 weken. Als je dat niet doet en je moet worden gered, zullen ze je steken voor tussen de 30 en 100 euro voor één redding (het gerucht gaat, maar we zijn er nooit zeker van geweest). De reddingsdienst loopt tot 19.00 uur en de beste sessies die ik hier had waren op een avond met eb toen de beginners van het water waren gekomen.

De wind is minder constant aan deze kant van het eiland en we hebben de eerste 3 dagen van onze vakantie van 2 weken alleen onder vlag gekit. Als je bij Flag Beach aankomt en er staat geen wind, wees gerust, het zal nog steeds pompen in Cotillo!

Cotillo

Cotillo, gelegen aan de westkust, ligt op 20 minuten rijden van Corralejo. Het laatste stuk van de rit gaat over een stoffige, hobbelige weg die je langs de top van de kliffen voert met uitzicht op het 3,2 km lange strand beneden. Er is hier geen reddingsdekking tenzij je geboekt bent voor instructie bij Extreme Holidays of de Quicksilver Kitesurf School (gevestigd in Corralejo). Dat gezegd hebbende, de wind is dwars op de kust van rechts, wat betekent dat het redelijk veilig is en dat er genoeg andere kitesurfers in de buurt zijn om te helpen als dat nodig is. De wind was bijna elke dag 20-30 knopen (in juli en augustus) maar is behoorlijk stormachtig vanwege de klif aan de rechterkant. Het water is hier nog steeds behoorlijk schokkerig, dus het is niet geweldig voor volledige freestyle, maar je kunt er uitstekend mee knallen en boosten. Je krijgt hier een aantal goede golven die dicht bij de kust breken (soms een beetje te shore-breaky) maar die een goede introductie kunnen zijn tot golfrijden. Toen ik daar was, had ik een nieuw Airush-waveboard waarmee ik leerde gijpen en golfen, maar tegen het einde van de vakantie was ik klaar om wat grotere, langere en consistentere golven aan te pakken. De stormachtige wind kan je een aantal verbazingwekkend zwevende sprongen geven met 2 of 3 opwaartse stromingen die je in het begin zenuwslopend zult vinden, maar je leert al snel van ze te houden! Tijdens een van mijn sessies passeerde Aaron Haldlow Mega-Looped me, wat leuk was.

Sotavento

Sotavento is gastheer voor alle landhuizen van kitesurf- en windsurfwedstrijden en tijdens onze vakantie hadden we het geluk om wat van de actie van de wereldtour mee te maken. De wind huilt hier door twee bergen naar beneden en waait met een snelheid van ongeveer 30-40 knopen over de kust. Er is hier een reddingsdekking voor 30 euro per redding of je kunt het voor een week regelen (maar ik weet niet zeker hoeveel ze in rekening brengen). Er is een kitesurf- en windsurfcentrum direct aan het strand met een leuke strandbar ernaast. Je kunt hier kite huren, lessen boeken of gewoon rondhangen. Het is misschien een goed idee om vooraf te reserveren om teleurstelling te voorkomen.

Er is een lagune in het binnenland die zich bij vloed vormt, wat geweldig zou zijn voor zowel beginners als freestylers, maar helaas hebben we het tijdens onze dagtocht niet zien werken vanwege de getijden.

Het hotel in Sotavento is behoorlijk chique en ik kan me voorstellen dat de prijzen dat weerspiegelen. Ook is er niet veel anders in de buurt van restaurants en bars. Planet Kitesurf biedt vakanties naar Sotavento.

Wind, water, golven en seizoenen

De zomer biedt de meest constante windcondities (tussen april en oktober). 90% van de dagen, in juli en augustus, hebben wind die kan vliegeren. De luchttemperatuur in de zomer is 28°C en zakt iets naar 22°C in de winter.